Yas Süreci, Kayıp ve Ölüm

“Dedem çok fazla uyudu anne, ne zaman uyanacak?”


    Ailede bazen sevilen biri ebedi yolculuğuna uğurlanır. Bu babaanne, dede gibi yaşlı birisi de olabilir, hastanede tedavi gören ve sağlıklı olacağına dair tüm inançların tükendiği birisi de. Bazen hiç beklenmedik bir ölümle de karşılaşılabilir.

 

    Ölüm; yetişkin bireylerin bile anlamakta güçlük çektiği ve derin üzüntüler beslediği bir konu iken aile içindeki küçük çocuğa bu durumdan nasıl söz edilebilir ki?

 

    Yas sürecinde olan ailelerde bazı anne-babalar; yaşanılan bu durumdan çocuklarını olabildiğince uzak tutmaya çalışır. Çocuklarından gizli gizli üzüntülerini yaşamak için çaba sarf eder. Bunu yaparken bazen başarılı olur bazen de olamazlar. Her şeyin yolunda ilerlediğini düşünürken günün birinde çocuk anne-babasına yası tutulan kişinin nerede olduğu sorusunu sorar ve evde derin bir sessizlik hâkim olur.

 

    Sevgili anne-babalar; çocuklara ölümün anlatılmasında yapılan hatalar ya da ölümün saklanılması çocuğun iç dünyasında derin yaralara yol açabilmektedir. Çocuğun anne-babasına duyduğu güven sarsılmakta ve hesapta hiç olmayan kaygı problemleri gün yüzüne çıkabilmektedir. Ailelerin uzman desteği alarak hareket etmesi yapılacak en ideal tutum olmaktadır.

 

 

 

 


İletişim