“Biliyorsun, bu masanın üzerini dağıtmam 2 saniyemi almaz.”
Hareketli bir çocuğa sahip olan ailelerden sık sık duyarız: “Hocam hiperaktif bu, hiç dur demekten anlamıyor, söz dinlemiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bize bir yol gösterin.” Bu “hiperaktif” damgasıyla kliniğimize gelmiş olan çocuklarımızı değerlendiririz ve deriz ki; “Sizin çocuğunuz hiperaktif değil, hiperaktif olsaydı eğer, şöyle şöyle davranmasını beklerdik.” Bu sefer; “Eee hocam, hiperaktif değilse çocuğumun sorunu nedir o zaman?” sorusunu soran aileye “Çocuğunuz sadece çocuk, bahsettiğiniz davranışları yapıyor olmasının bazı sebepleri var.” cevabını veririz biz de.
Bazen de “Hocam benim çocuğumda bir şey yok ki. Herkes abartıyor. Çocuk bu, çocukluğunu yaşayacak tabi. Yetişkin olarak bizim sabretmemiz gerekiyor.” diyen bir ailenin çocuğunu değerlendirmeye alırız ve “Acaba DEHB olabilir mi?” düşüncesi ile bir Çocuk Psikiyatristine yönlendiririz.
Halk arasında kavram olarak sıkça duyulan, ama ne olduğu hakkında az bilgi sahibi olunan bir bozukluktur DEHB. Tanı koyma sürecinde ruh sağlığı uzmanları bile hemen karar vermez, detaylı bir değerlendirme yapar.
Ebeveynlerin çocukları hakkındaki gözlemleri biz uzmanların nezdinde çok kıymetlidir. Sevgili anne-babalar; çocuklarınızın bu bozukluğa sahip olabileceği yönünde şüpheleriniz olabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, çocuğunuzun işitebileceği ortamlarda şüphenizi dillendirmeniz sizi çözüme ulaştırmaz. Kafanızdaki soru işaretlerini ancak bir uzman desteği alarak giderebilirsiniz.
İletişim